čtvrtek 11. února 2016

Radimo (Champion Sound)/ROZHOVOR/: „Prago Union je náš domácí přístav.“

Lucerna Music Bar oslavila dvacáté narozeniny sérií dvaceti koncertů, mezi kterými se vyjímají jména ze zahraniční i domácí scény. Těšit se můžeme na Prago Union & Champion Sound, které mají také důvod pro narozeninovou oslavu. Jejich prvotina, deska Hrubej domácí produkt, slavila desáté narozeniny!



Radime, kde jsem tě právě zastihla?
Právě řeším několik paralelních projektů. Mám v ruce tužku, diář a telefonuju ostošest.

Tomu věřím. Hudební projekt Champion Sound má hodně široký záběr a bavit se o všem, co stíháte, by bylo na pár stran našeho časopisu, jestli ne úplně na celý. Ovšem známe vás hlavně jako dvorní kapelu dvojice Prago Union. Kdy jste vlastně začali společně fungovat?
Bylo to na podzim roku 2010, kdy jsem se vrátil z Anglie, kde jsem žil několik let, a po návratu jsem chtěl dělat v živé kapele pro hiphopový projekt. Hledal jsem, s kým bych mohl spolupracovat, a stále mě to táhlo k Prago Union. Moc se mi líbily jejich texty a atmosféra jejich muziky. Shodou okolností si i kluci v té době říkali, že by měli rádi živou kapelu, ptali se po ní a dostali se až ke mně. Tak jsem začal dávat dohromady kapelu.

Osudově vám to klaplo.
Jo, když mě oslovili, tak jsem jim říkal, že jsem je chtěl oslovit, že mám pro ně všechno nachystané. Kluci byli nadšeni. Zkusili jsme to a od té doby to s nějakými malými personálními změnami v kapele funguje. Teď je zrovna desáté výročí desky Hrubej domácí produkt, což byla první deska Prago Union. Nám samotným to připadá neuvěřitelné, že s Prago Union jedeme půlku jejich historie.  

Jsi tedy jejich kapelník?
Dávám dohromady kapelu a starám se o hudební stránku věcí, co se týče managementu, o ten se stará náš manažer Affro. Společně vymýšlíme a řešíme všechny projekty, které jako kapela Champion Sound děláme. Ale všechno to začalo spoluprací s Prago Union, jsou pro nás číslo jedna, něco jako domácí přístav. Kromě toho rádi spolupracujeme na dalších projektech a děláme všechno možný.

Třeba i práci v lesní školce – což je kromě hudební činnosti tvá druhá pracovní destinace. Která školka to je a co tam děláš?
Je to lesní školka Pramínek v lese u Říčan. Dělám tam lektora už pátým rokem, tedy od prvního dne jejího založení, nyní v pondělí a úterý. Takže přepínám ze dvou módů. Začátkem týdne mám mód školka a potom mód muzika. Je to trochu bláznivý svět dvou velkých kontrastů, ale je to skvělé a vždy se z jednoho těším do druhého. Udržuje mě to v rovnováze.  

To je moc hezké. Vraťme se tedy do módu muzika. Brzy vás uvidíme v Lucerna Music Baru. Vzpomínáš si, kdy jste tam hráli poprvé? Byl to vydařený koncert?
Vzpomínám si na to velmi dobře, protože LMB je pro nás něco jako domácí hřiště. Je to náš domácí klub. A právě všechno ohledně párty Prago Union a Champion Sound začalo tam, když jsme měli úplně první společný koncert. Byl pro nás „testovací“, měli jsme hodně krátký čas na zkoušení. Všechno vzniklo tak rychle, že jsme nestíhali přemýšlet nad tím, jestli to bude fungovat. Najednou se blížil koncert a nám to začalo pod rukama vřít. Stala se tehdy jedna věc. Ten koncert se vyprodal dřív, než na něj došlo. Bylo to pro nás neskutečné, že jsme mohli na plakát vylepit „VYPRODÁNO“! Pak jsme přidávali ještě jeden koncert. Bylo to poprvé, co jsme takto hráli, a poprvé, co hráli Prago Union s živou kapelou. Na těch koncertech byla neuvěřitelná atmosféra.  

Vaše fanouškovská crew stále roste a tak trochu i stárne, ale ani o mladé publikum není nouze, což je pro umělce fantastické. Jak vnímáte tento fakt?
Je to skvělé. Myslím si, že je tomu tak především díky geniálním textům, které Kato píše, kvůli tomu, jaký má přístup k muzice, a tím, že přesahuje žánr. Proto dokáže oslovit lidi napříč věkovými skupinami a namotávají se na muziku mladší i starší lidé. Navíc je pro nás příjemné, že i když nejvíce hrajeme na hiphopových akcích, poslouchají nás i lidé mimo hiphopovou komunitu.

Svou roli v tom hraje i živá kapela.
Jsou lidé, kteří hip-hop neposlouchají, ale líbí se jim texty od Prago Union, a pro ně je pak svým způsobem přijatelnější přijít na koncert, kde hraje živá kapela. Je to pro ně jiný formát než klasický hip-hop, kdy hraje DJ a MC. Samozřejmě, dá se udělat parádní show, když jsou tam jen oni.    

Hip-hop už taky není jen okrajová záležitost. Jaký máš pohled na současnou komercionalizaci žánru? Je to pro oldschoolové rapery akceptovatelné?
Je pravda, že hip-hop už není jenom otázka undergroundu, ale tím, že Prago je svým způsobem tvořený Katovou osobností, tak kapelu komercionalizace až tak nedoběhla. Tím, že texty i téměř veškerá muzika pocházejí od něj, je tvorba Prago Union svérázná a nemá komerční uplatnění. Jsem rád, že nemusíme sledovat trendy a můžeme dělat muziku, tak jak chceme. Samozřejmě, vidíme jak u nás, tak venku, jak to s hip-hopem je, ale nepřijde mi na tom nic špatného a respektuju to. Každý si může dělat a poslouchat, co chce. Stává se i to, že někteří hudebníci udělali v undergroundu všechno, co mohli, a rozhodnou se vyzkoušet to i v komerční sféře. Ačkoli je to pak pro spoustu lidí kontroverzní, mohou takhle vznikat i velmi kvalitní věci.  

Asi obehraná otázka, ale zeptám se. Máte nějaké nové songy? Bude nové album?
Určitě budou. Teď oslavujeme deset let od vzniku první desky. Od té doby vznikly čtyři desky, na některých se podíleli i Champion Sound. Nyní vzniká něco nového. Kato v jednom kuse popisuje tuny papírů svými nápady, protože jemu se to v hlavě rodí furt, takže nové písničky vznikají a některé mají i konkrétnější podobu. My se snažíme najít cestu, jak se do toho zapojit, Kato nám naslouchá – a tak nějak se to rodí. Co se týče konkrétních časových plánů, tak na základě dřívějších zkušeností nechceme říkat nějaké datum. Všechno má svůj čas a může se stát, že deska vznikne během chvilky, ale může se stát i to, že bude vznikat třeba další dva roky. Ale nejsme ve fázi, že bychom měli jedno dvě dema. Touha po desce tu je a všechno postupně vzniká.

Budeme mít možnost slyšet tyto nové věci na koncertě?
To je zajímavá otázka. Nejspíš ne. Jsou to věci, které procházejí slovním a hudebním soustružením, ale je možné, že v rámci dýdžejského setu před nebo po koncertě něco nového zazní.

Takže si tak trochu otestujete publikum?
Ono se to tak už děje. Kato vždycky s oblibou říká, že rád testuje novou muziku na lidech.  Na akcích, kde hraje i jako DJ, pouští tahle dema a pozoruje, jak se to lidem líbí. Takže šance slyšet nové věci tu je, jen je třeba být pozorný před i po koncertě. Během koncertu budeme hrát především staré věci v novém hávu, protože koncert bude hlavně oslavou výročí desky HDP.  

Jaké hosty uvidíme?

Budou tam lidé, kteří na desce účinkovali: De Zrechts, Dědek a James Cole, a důležité je i to, že budeme mít novou půlku kapely. Máme nového bubeníka a basáka. Na bicích teď hraje Oliver Lipenský a na basu Ondřej Hauser. Momentálně společně pilně zkoušíme a moc se těšíme na koncertování. Starým dobrým věcem dáme nový zvuk. Každý, kdo má rád desku HDP, o nic nepřijde, protože zahrajeme každou pecku v nějaké zajímavé podobě.  

Foto: Alexander Dobrovodský, http://www.mepass.cz/clanky/2475-radimo-champion-sound-prago-union-je-nas-domaci-pristav-rozhovor

Žádné komentáře:

Okomentovat